“Καταλαβαίνω ότι αυτό που φοβάμαι δε μπορεί να συμβεί αλλά κάτι μέσα μου κινητοποιείται αυτόματα.
Θέλω να μπορώ να αισθάνομαι ασφαλής και να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις ήρεμα, δρώντας όπως εγώ επιλέγω.”
Θεραπεία για φόβους και Φοβίες με υπνοθεραπεία
Περιορίζεις τη ζωή σου από φόβο μη συναντήσεις αυτό που φοβάσαι;
- Ενώ ξέρεις λογικά ότι δε χρειάζεται να το φοβάσαι, ο φόβος ξεκινάει αυτόματα και ανεξέλεγκτα;
- Αισθάνεσαι ότι αυτή η φοβία με τα χρόνια επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής σου;
- Η φοβία σου έχει επηρεάσει τη ζωή σου, τη δουλειά σου και την ελευθερία σου;
- Ντρέπεσαι ή αισθάνεσαι μόνος/η σε αυτή τη φοβία;
- Αισθάνεσαι ότι δεν έχεις άλλη επιλογή;
Η φοβία είναι κάτι που έχει δημιουργηθεί από τον εγκέφαλο μας και είναι απόλυτα ζωντανό και αληθινό όταν τη βιώνουμε.
Σωματικά συμπτώματα φόβου:
ιδρώτας
τρόμος
δύσπνοια/δυσκολία στην αναπνοή
σφίξιμο στο στήθος/ ταχυπαλμία
σύγχυση ή αποπροσανατολισμός
Συναισθηματικά και ψυχικά συμπτώματα φόβου:
- φόβος απώλειας ελέγχου
- φόβος λιποθυμίας
- αισθήματα τρόμου
- φόβος θανάτου


Θεραπεία με υπνωθεραπεία
Κάποια στιγμή στο παρελθόν συνέβη ένα γεγονός το οποία με τραυμάτισε. Εκείνο το γεγονός με έκανε να αισθανθώ ανασφάλεια και ενδεχομένως να πίστεψα ότι θα τραυματιστώ σοβαρά ή θα χάσω τη ζωή μου.
Αυτό το γεγονός μπορεί να το θυμάμαι, για παράδειγμα μια πολύ κακή πτήση μετά από την οποία δεν θέλω να μπαίνω σε αεροπλάνο. Μπορεί το γεγονός όμως να μην το θυμάμαι και να μη γνωρίζω γιατί φοβάμαι τα σκυλιά, απλά έχω αυτή τη φοβία.
Από το γεγονός και μετά, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι/ βλέπω κάτι (trigger), ξυπνάει μέσα μου αυτόματα ένας μηχανισμός και στρεσσάρομαι ανεξέλεγκτα. Και ενώ γνωρίζω ότι πολύ συχνά δε χρειάζεται να φοβάμαι, η φοβία δεν υποχωρεί
Αυτόματη/μαθημένη συμπεριφορά είναι μια συμπεριφορά που γίνεται παρά τη θέληση μας, δηλαδή όχι συνειδητά.
Ο οργανισμός μας δημιουργεί αυτές τις αυτόματες, υποσυνείδητες αντιδράσεις (Αντίδραση Stress) σε πιθανούς κινδύνους ώστε να είμαστε σε επιφυλακή να διαφύγουμε του κινδύνου και να προστατευτούμε/ αμυνθούμε (Fight, Flight or Freeze reaction). Αυτοματοποιεί αυτές τις αντιδράσεις ώστε να γίνονται όλες αυτές οι λειτουργίες αυτόματα και γρήγορα, χωρίς όμως να υπάρχει στ' αλήθεια άμεσος κίνδυνος τώρα. Όταν στο παρελθόν υπήρξε το τραυματικό γεγονός, τότε ο οργανισμός έπρεπε να είχε αντιδράσει έτσι γιατί βρεθήκαμε σε κίνδυνο. Άρα, λειτουργεί προληπτικά κάθε φορά που εντοπίζει τον πιθανό κίνδυνο, χωρίς στα αλήθεια να υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στα αλήθεια σήμερα, ή αν υπάρχει είμαστε σε ηλικία και δύναμη ώστε να τον αντιμετωπίσουμε.
Οι φοβίες πρέπει να απενεργοποιηθούν στον υποσυνείδητο εγκέφαλο μας. Εντοπίζουμε το τραυματικό γεγονός είτε το θυμόμαστε είτε όχι, και το απενεργοποιούμε μέσα μας. Το ίδιο συμβαίνει και για τα triggers, τα σημάδια που ενεργοποιούν την αντίδραση της φοβίας. Όταν τα απενεργοποιήσουμε, δεν θα μπορούν να σηματοδοτούν τον κίνδυνο στον εγκέφαλο μας ώστε να ξεκινάει την αντίδραση της φοβίας.
Όταν ο οργανισμός μας δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, τότε μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει και θέλει στην κατασταση που αντιμετωπίζει.
Η υπνοθεραπεία, o Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και άλλες θεραπευτικές τεχνικές που επιτρέπουν άμεση πρόσβαση στον υποσυνείδητο εγκέφαλο, αλλάζουν το πρόβλημα ΡΙΖΙΚΑ. Εντοπίζουμε το τραυματικό γεγονός και το απενεργοποιούμε μέσα μας ώστε να μην βασίζεται σε αυτό η φοβία μας. Επαναπρογραμματίζουμε τον εγκέφαλο μας ώστε να μη δημιουργεί αυτόματα τη φοβία μας.
Η επίσκεψη σε οποιοδήποτε τραυματικό γεγονός γίνεται με ασφάλεια και από απόσταση σε 1-2 επισκέψεις ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επανατραυματισμού.
Περισσότερα για την ύπνωση και τις άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις και πως λειτουργούν θα βρεις εδώ.
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και γρήγορο γιατί έχουν απενεργοποιηθεί όλα αυτά που το προκαλούσαν ως σήμερα. Όταν αφαιρείς τις ρίζες από ένα δέντρο, το δέντρο θα πέσει.
Αν κάποιος ξυπνά μέσα στη νύχτα (συνήθως 3-4π.μ.) ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί από τις σκέψεις, τότε πιθανώς το άγχος να προκαλεί αϋπνία. Η συνεχιζόμενη αϋπνία μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα στο βάρος και στην νοητική απόδοση, με επίδραση στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ατόμου. Η εξαφάνιση και αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν το στρες, επαναφέρει τον ύπνο στα υγιή επίπεδα.
Όταν ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με συνεχείς σκέψεις και μειωμένη αυτοπεποίθηση, αυτό δημιουργεί στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, υπογονιμότητα και μείωση της libido. Όταν υπάρχει φόβος αυτό να επαναληφθεί, τότε μπορεί ένα μεμονωμένο γεγονός να παγιωθεί. Η αλλαγή και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών που προκαλούν το stress, επαναφέρουν τη σεξουαλική υγεία.
Το χρόνιο στρες αυξάνει καταχρήσεις όπως είναι το τσιγάρο. Ειδικά, όταν υπάρχουν πεποιθήσεις όπως ότι "Το τσιγάρο με ξεαγχώνει/ με χαλαρώνει". Η αύξηση του καπνίσματος, με τη σειρά της ενδόμυχα αυξάνει το στρες διότι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του τσιγάρου στον οργανισμό κ.ο.κ. Ο περιορισμός των εσωτερικών στρεσσογόνων παραγόντων, καθώς και η αντιμετώπιση όλων των πεποιθήσεων για το κάπνισμα βοηθούν στην αποτελεσματική διακοπή του.
Η παχυσαρκία και το υπέρβαρο συνήθως δεν προέρχεται από έλλειψη γνώσης για την υγιεινή διατροφή. Προέρχεται από συναισθηματική υπερφαγία, όταν τρώω δηλαδή από άγχος, στεναχώρια, θυμό, για όλους τους άλλους λόγους εκτός της πείνας. Άλλοι, όταν αγχώνονται δεν τρώνε καθόλου, καθώς το γαστρεντερικό σύστημα θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος στο σώμα μας και δέχεται άμεσα την επίδραση των συναισθημάτων μας. Κατανοώντας και επιλύοντας τους λόγους που μας αναγκάζουν να τρώμε συναισθηματικά ή τους λόγους για τους οποίους τιμωρούμε το σώμα μας, το σώμα έρχεται σε ισορροπία και αντίστοιχα ισορροπημένο είναι και το βάρος μας.
Στην Ελλάδα και στον Δυτικό κόσμο αποτελούν την πρώτη αιτία αιφνιδίου θανάτου. Το χρόνιο στρες και άγχος είναι συνδεδεμένα με υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ανακοπής και εγκεφαλικού. Η απαλλαγή από το στρες μειώνει σημαντικά όλους τους παραπάνω κινδύνους.
Στατιστικά
Η ύπνωση για τη θεραπεία των φοβιών είναι η πιο αποτελεσματική και γρήγορη θεραπεία παγκοσμίως
Περίπου 3% των Ελλήνων έχει διαγνωστεί με κάποιου είδους σοβαρή φοβία και 7.7%-12.5% του συνόλου θα εμφανίσει κάποιου είδους φοβία στη ζωή τους
Οι πιο συχνές φοβίες παγκοσμίως είναι η κοινωνική φοβία, κλειστοφοβία, αγοραφοβία, φοβία ζώων (αραχνοφοβία, κυνοφοβία κτλ), υψοφοβία, ακροφοβία, αρρωστοφοβία/ νοσοφοβία (φοβία για ασθένειες/γιατρούς/νοσοκομεία)
Οι περισσότερες φοβίες εδραιώνονται μέχρι την ηλικία των 10, όμως μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία