Θέλω να μπορώ να ζω χωρίς πόνο. Θέλω να μη φοβάμαι να τρώω και να έχω μια ζωή ελεύθερη από συμπτώματα
Απαλλάξου από τα συμπτώματα του Ευερέθιστου Εντέρου/ Σπαστικής Κολίτιδας/ IBS με υπνοθεραπεία
Περιορίζεις τη ζωή σου λόγω Ευερέθιστου Εντέρου;
Τα συμπτώματα του Ευερέθιστου Εντέρου είναι για εσένα επώδυνα, ενοχλητικά και μερικές φορές ντροπιαστικά;
Νιώθεις ότι η Σπαστική Κολίτιδα χειροτερεύει όταν έχεις στρες, άγχος και στεναχώρια;
Είναι μερικές φορές που όσο κι αν προσέξεις πάλι έχεις συμπτώματα;

STOP! Ήρθε η ώρα για αλλαγή!

Αντιμετώπισε το πρόβλημα από τη ρίζα του!
Το Ευερέθιστο Έντερο είναι ένα σύνδρομο που έχει ξεκάθαρες ψυχοσωματικές επιπτώσεις και περιορίζοντας το άγχος, περιορίζεις και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αυτού
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση IBS με υπνοθεραπεία
Τα κύρια σωματικά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
- Πόνος/ Κοιλιακό άλγος
- Φούσκωμα/ Τυμπανισμός
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Αέρια
- Συνδυασμός των παραπάνω
Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε καταστάσεις στρες, ενώ υποχωρούν σε καταστάσεις χαλαρώσης (π.χ. διακοπές). Υπάρχουν και άλλα συνοδά συμπτώματα, που δεν επηρεάζουν όλους τους ασθενείς, όπως:
- Ναυτία
- Μειωμένη libido
- Το έντερο δεν έχει την αίσθηση ότι είναι ποτέ άδειο
- Πόνος/κράμπες – συνήθως χειρότεροι μετά το φαγητό και καλύτερες μετά την αφόδευση
- Πόνος στην πλάτη
- Πονοκέφαλοι
- Ουρολογικά προβλήματα
- Κούραση
- Διατροφή- Πόλλές τροφές έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του Ευερέθιστου Εντέρου, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, καφεϊνη, αλκοόλ, γαλακτοκομικά κ.ο.κ.. Κάθε ασθενής όμως θα πρέπει να εντοπίσει τα διαφορετικά τρόφιμα που εντείνουν το δικό του πρόβλημα, καθώς δεν αποτελούν όλα τα παραπάνω τρόφιμα πρόβλημα για όλους τους ασθενείς. Η σωστότερη διάγνωση γίνεται με ένα ημερολόγιο Διατροφής, Συμπτωμάτων και Συναισθημάτων ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν τα τρόφιμα που ευθύνονται με τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου Κλινικού Διατολόγου.
- Φαρμακοθεραπεία- Φαίνεται ότι μερικές ομάδες φαρμάκων εντείνουν το πρόβλημα, άλλες ομάδες φαρμάκων το περιορίζουν και λειτουργούν καταπραϋντικά σε περιόδους στρες. Η φαρμακοθεραπεία θα πρέπει να γίνει μετά την κατάλληλη διάγνωση και με την παρακολούθηση του ιατρού σας.
- Μείωση άγχους- Καθώς ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι αυτό που αλλιώς λέγεται και "Δεύτερος Εγκέφαλος", ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ίσως το όργανο του σώματος που πλήττεται περισσότερος από ψυχοσωματικά συμπτώματα, σωματοποιημένες δηλαδή μορφές άγχους και στρες. Η μείωση του υποσυνείδητου και συνειδητού άγχους και στρες στον οργανισμό περιορίζει ή και εξαφανίζει τα συμπτώματα του Ευερέθιστου Εντέρου. Οι εκφράσεις της καθομιλουμένης όπως "Το είδα και σφίχτηκε το στομάχι μου", "Τα έκανε πάνω του από το φόβο" κ.ο.κ. είναι εκφράσεις που βασίζονται σε αληθινές αντιδράσεις του γαστρεντερικού σωλήνα σε συμβάντα που περιλαμβάνουν άγχος, στεναχώρια, φόβο, τραύμα, PTSD και τρόμο.
Είναι σημαντικό να υπάρχει μια σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος από διαφορετικούς επαγγελματίες υγείας με επίκεντρο τον/την ασθενή. Η κατάρτιση μου και σαν Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, SRD θα να βοηθήσει να συνεργαστώ με άλλους Κλινικούς Διαιτολόγους και ιατρούς στη βελτιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Σε περιόδους που αντιμετωπίζουμε στρεσσογόνες καταστάσεις, ο γαστρεντερικός σωλήνας ακριβώς επειδή αποτελείται από μύες, συσπάται. Συσπάται σαν αντίδραση στους εξωτερικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουμε, με βάση την αντίδραση του στρες. Κατά την αντίδραση του στρες (Αντίδραση Μάχης ή Φυγής/ Fight or Flight Reaction), o οργανισμός χρειάζεται περισσότερη αιμάτωση στα άκρα μας ώστε να μπορούμε να διαφύγουμε του κινδύνου, οπότε υπάρχει λιγότερη αιμάτωση στα σπλαχνικά όργανα και κατά συνέπεια στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τροφή να κινείται με πιο αργό ρυθμό από αυτόν που θα έπρεπε και να παραμένει περισσότερο χρόνο στα μέρη του γαστρεντερικού σωλήνα. Όταν η τροφή παραμένει για περισσότερο χρόνο στο στομάχι νιώθουμε τυμπανισμό, πόνο και δυσφορία. Όταν παραμένει στο έντερο μπορεί να νιώσουμε τυμπανισμό, αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν χημικά τη διαδικασία της πέψης.
- Φόβος: διάρροια που συχνά συνοδεύεται από απώλεια όρεξης
- Θυμός: δυσκοιλιότητα και αυξημένη πείνα
- Στρες: υπερευαισθησία του εντέρου, πόνος και φούσκωμα
Σε κατάσταση στρες μπορεί να βρεθούμε είτε υπάρχει κάτι στενάχωρο, αγχωτικό, κάτι που μας θυμώνει κτλ, αλλά και όταν έχουμε υποσυνείδητο στρες. Όταν δηλαδή ενεργούμε υπερβολικά σε κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα και απλά. Μπορεί να είναι κάτι μικρό στο γραφείο, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, όμως εμείς αντιδρώντας και ξεκινώντας την αντίδραση του στρες, το σώμα μας αντιδρά όπως θα χρειαζόταν να αντιδράσει αν χρειαζόταν να διαφύγουμε για να σώσουμε τη ζωή μας.
Πολύ συχνά επίσης, υπάρχει υποσυνείδητο στρες από καταστάσεις οι οποίες δεν έχουν επιλυθεί μέσα μας και συνεχίζουν να μας δημιουργούν πρόβλημα ακόμα και σήμερα. Περισσότερα για τη θεραπεία του άγχους και του στρες με εδώ.
Αν δεν ανακουφιστούμε από αυτό το στρες, τα συμπτώματα του Ευερέθιστου Εντέρου δεν θα υποχωρήσουν και ακόμα και ακολουθηθεί κατάλληλη φαρμακοθεραπεία και διατροφή, θα είναι δύσκολο να υπάρξει πλήρης ανακούφιση.
Η υπνοθεραπεία φαίνεται να προσφέρει συμπτωματικά, ψυχολογικά & φυσιολογικά οφέλη. Οι έρευνες δείχνουν ότι:
- Η υπνοθεραπεία έχει επίδραση βραχυπρόθεσμα στα συμπτώματα, καθώς δρα άμεσα και η επίδραση διαρκεί μακροπρόθεσμα
- Κατά την υπνοθεραπεία για το Ευερέθιστο Έντερο σημειώθηκαν βελτιώσεις στη συνολική ευεξία, την ποιότητα ζωής, το κοιλιακό άλγος, τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και το φούσκωμα.
- Οι έρευνες κατέδειξαν ότι υπνοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε άτομα με IBS, όπως ναυτία, κόπωση, οσφυαλγία και προβλήματα στο ουροποιητικό.
Η υπνοθεραπεία, o Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και άλλες θεραπευτικές τεχνικές που επιτρέπουν άμεση πρόσβαση στον υποσυνείδητο εγκέφαλο και αλλάζουν το πρόβλημα ΡΙΖΙΚΑ. Δεν μαθαίνουμε απλά να ζούμε και να διαχειριζόμαστε το άγχος και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αυτού, αφαιρούμε αυτά που προκαλούν το άγχος εντελώς από τη ζωή μας. Οπότε, το άγχος υποχωρεί γιατί αυτά τα γεγονότα παύουν να μας επηρεάζουν.
Τα τραύματα από το παρελθόν, τα αρνητικά συναισθήματα και όλα αυτά που λειτουργούσαν αυτόματα και υποσυνείδητα, αλλάζουν και τα απενεργοποιούνται μέσα μας. Όταν απενεργοποιούνται, δεν προκαλούν πίεση και υποσυνείδητο stress στον οργανισμό πλέον.
Με τον ίδιο τρόπο, απενεργοποιούμε και παλιά τραυματικά γεγονότα. Η επίσκεψη σε οποιοδήποτε τραυματικό γεγονός γίνεται με ασφάλεια και από απόσταση χωρίς να χρειαστεί πολλές επισκέψεις ώστε να υπάρχει κίνδυνος επανατραυματισμού.
Έτσι, όταν αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κατάσταση, κάνουμε αυτά που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση τώρα, χωρίς την επιβάρυνση από καταστάσεις του παρελθόντος.
Περισσότερα για την ύπνωση και τις άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις και πως λειτουργούν θα βρεις εδώ.
Αν κάποιος ξυπνά μέσα στη νύχτα (συνήθως 3-4π.μ.) ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί από τις σκέψεις, τότε πιθανώς το άγχος να προκαλεί αϋπνία. Η συνεχιζόμενη αϋπνία μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα στο βάρος και στην νοητική απόδοση, με επίδραση στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ατόμου. Η εξαφάνιση και αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν το στρες, επαναφέρει τον ύπνο στα υγιή επίπεδα.
Όταν ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με συνεχείς σκέψεις και μειωμένη αυτοπεποίθηση, αυτό δημιουργεί στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση, υπογονιμότητα και μείωση της libido. Όταν υπάρχει φόβος αυτό να επαναληφθεί, τότε μπορεί ένα μεμονωμένο γεγονός να παγιωθεί. Η αλλαγή και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών που προκαλούν το stress, επαναφέρουν τη σεξουαλική υγεία.
Το χρόνιο στρες αυξάνει καταχρήσεις όπως είναι το τσιγάρο. Ειδικά, όταν υπάρχουν πεποιθήσεις όπως ότι "Το τσιγάρο με ξεαγχώνει/ με χαλαρώνει". Η αύξηση του καπνίσματος, με τη σειρά της ενδόμυχα αυξάνει το στρες διότι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα του τσιγάρου στον οργανισμό κ.ο.κ. Ο περιορισμός των εσωτερικών στρεσσογόνων παραγόντων, καθώς και η αντιμετώπιση όλων των πεποιθήσεων για το κάπνισμα βοηθούν στην αποτελεσματική διακοπή του.
Η παχυσαρκία και το υπέρβαρο συνήθως δεν προέρχεται από έλλειψη γνώσης για την υγιεινή διατροφή. Προέρχεται από συναισθηματική υπερφαγία, όταν τρώω δηλαδή από άγχος, στεναχώρια, θυμό, για όλους τους άλλους λόγους εκτός της πείνας. Άλλοι, όταν αγχώνονται δεν τρώνε καθόλου, καθώς το γαστρεντερικό σύστημα θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος στο σώμα μας και δέχεται άμεσα την επίδραση των συναισθημάτων μας. Κατανοώντας και επιλύοντας τους λόγους που μας αναγκάζουν να τρώμε συναισθηματικά ή τους λόγους για τους οποίους τιμωρούμε το σώμα μας, το σώμα έρχεται σε ισορροπία και αντίστοιχα ισορροπημένο είναι και το βάρος μας.
Στην Ελλάδα και στον Δυτικό κόσμο αποτελούν την πρώτη αιτία αιφνιδίου θανάτου. Το χρόνιο στρες και άγχος είναι συνδεδεμένα με υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ανακοπής και εγκεφαλικού. Η απαλλαγή από το στρες μειώνει σημαντικά όλους τους παραπάνω κινδύνους.
Στατιστικά
Οι πιο συνήθεις λόγοι που προκαλούν αναζωπύρωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου είναι: αλκοόλ, καφεΐνη, ορισμένα τρόφιμα, λοιμώξεις, ταξίδια, έμμηνος ρύση, στρεσσογόνα γεγονότα
Η επίδραση της υπνοθεραπείας στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον 5 χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας
15-20% των Ελλήνων φαίνεται να επηρεάζονται από έστω ένα από τα συμπτώματα του Ευερέθιστου Εντέρου. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα όσο μεγαλώνει η ηλικία και φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η υπνοθεραπεία συμπληρωματικά σε πιο συμβατικές προσεγγίσεις, όπως οι διατροφικές τροποποιήσεις και η φαρμακευτική αγωγή, συνιστά την καλύτερη και σφαιρικότερη αντιμετώπιση για το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου