Όταν θα γίνεις γονιός θα καταλάβεις…
Πόσο συχνά ακούσαμε αυτή την πρόταση και πόσο ενδεχομένως δεν μπορούσαμε να την καταλάβουμε ή ενδεχομένως και να μας εκνεύριζε. Από τότε μεγαλώσαμε, κάποιοι γίναμε γονείς, έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Μερικά πράγματα που μας θυμώνουν όμως από την παιδική μας ηλικία είναι εκεί και συνεχίζουν να μας θυμώνουν.
Όταν θέλω να πάρω περισσότερες πληροφορίες για μια κατάσταση αλλά και συναισθηματική απόσταση, μπορώ να κάνω την άσκηση Perceptual Positions του NLP. Μπορώ με αυτή την άσκηση να “μπω στα παπούτσια του άλλου” και να έχω περισσότερες πληροφορίες για οποιοδήποτε συμβάν.
Η άσκηση είναι ως εξής:
Προσπάθησε να φανταστείς ότι είσαι σε μια καρέκλα που πετάει πάνω από τα παιδικά σου χρόνια και βλέπεις από ψηλά τον εαυτό σου μέσα εκεί. Απλά παρατήρησε τα από ψηλά, κάνε μια μικρή δοκιμαστική πτήση. Δες τα από ψηλά, βλέποντας τον εαυτό σου μέσα στις καταστάσεις και ίσως καταλάβεις κάποια πράγματα πολύ διαφορετικά. Ίσως να δεις περισσότερη πληροφορία.
Εναλλακτικά, μπορείς να ξεφυλλίσετε ένα παιδικό άλμπουμ και να δεις τους γονείς σου νέους, ίσως στην ηλικία σου, και να μπεις για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου στη θέση ενός νέου γονιού.
Πολλές φορές καταλαβαίνουμε περισσότερα όταν εμείς οι ίδιοι βρεθούμε στην ίδια φάση. Κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να δεις κοιτώντας τους γονείς σου και τα παιδικά σου χρόνια και ίσως να δεις ή να καταλάβεις κάτι που θα ήθελες να είχες ακούσει.
Τι θα ήθελαν ίσως οι γονείς μας να μας πουν τελικά
Κάνοντας αυτή την άσκηση ίσως παρατηρήσεις κάποια πράγματα που θα ήθελαν οι γονείς σου να σου πουν. Για παράδειγμα:
Να θυμάσαι:
Και πάντα θα είμαστε όλοι “αρκετά καλοί”. Το “τέλειοι” περικλείει τη λέξη “τέλος” και είμαστε όλοι μα όλοι σε εξέλιξη. Ευτυχώς!!!
Και όπως είπε και ο Richard Bandler, ιδρυτής του NLP: