Πώς βάζω σωστά ένα νέο στόχο;
Λογικά θα έχεις ακούσει ότι είναι απαραίτητο να έχεις στόχους. Οι στόχοι είναι μια λέξη που ακούγεται παντού, πρακτικά είναι κάτι που μας κινητοποιεί για να πάμε παραπέρα. Μπορεί να είναι μικρός και άμεσος ή μεγαλεπήβολος και μακροπρόθεσμος. Μπορεί να είναι μαγικός και να εκπληρώνει τα πιο βαθιά σου όνειρα, μπορεί να είναι και κάτι πιο απλό και εφικτό. Όπως και να έχει, είναι χρήσιμος και αν τον δέσουμε σωστά μας κινητοποιεί, μας φτιάχνει, μας οδηγεί. Είναι μια βλέψη προς το μέλλον που επιθυμούμε.
Λογικά επίσης, θα έχεις βάλει στόχους στο παρελθόν, υπάρχει όμως περίπτωση να μην τους πέτυχες. Τι κάνουμε λάθος και κυρίως, πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;
Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι να κάνεις σωστή στοχοθέτηση, χρησιμοποιώντας όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου, συνειδητού και ασυνείδητου, έτσι από εδώ και πέρα να πετυχαίνεις ό,τι επιθυμείς.
Ο στόχος για να είναι επιτεύξιμος, πρέπει να είναι:
Για παράδειγμα, αν ο στόχος σου είναι ένα ταξίδι που το θέλεις πολύ, τον συντάσσεις ως εξής: “Είναι 5 Αυγούστου. Βρίσκομαι σε μια παραλία της Νότιας Κρήτης, αισθάνομαι ήρεμος, ξεκούραστος και χαρούμενος. Ακούω το κύμα και νιώθω τη ζέστη στο πρόσωπό μου. Φοράω το μαγιό μου και διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο. Η ζωή είναι ωραία!”
Τελευταίο όμως και πιο σημαντικό, είναι ο στόχος σου που είναι συγκεκριμένος, που είναι ζωντανός, που είναι καλοσχηματισμένος, που πληροί όλες τις προδιαγραφές, να είναι εγκατεστημένος στον υποσυνείδητο εγκέφαλό σου. Υπάρχουν δύο εγκέφαλοι, ο συνειδητός εγκέφαλος που λειτουργεί έξυπνα, λογικά, γραμμικά και μας δινει εντολές. Αυτό τον εγκέφαλο χρησιμοποιούμε στην στοχοθέτηση για να αποφασίσουμε τι στόχο θα βάλουμε (goal- setter). Υπάρχει και ο ασυνείδητος ή υποσυνείδητος εγκέφαλος, ο οποίος έχει αποθηκευμένη όλη τη γνώση, όλα τα εργαλεία, όλο τον ψυχισμό μας και λειτουργεί συνεχώς. Οπότε, στον υποσυνείδητο εγκέφαλο αναθέτουμε τη δουλειά του να συλλέγει τα δεδομένα που είναι κατάλληλα για αυτό τον στόχο, που μας βοηθούν στο να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ο υποσυνείδητος εγκέφαλος είναι τελικά αυτός που πετυχαίνει να φτάσουμε στο στόχο (goal- getter). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και τεχνικές να εγκαταστήσεις το στόχο στο υποσυνείδητο εγκέφαλο και να τον ενεργοποιήσεις ώστε να πετύχεις το στόχο σου πολύ πιο εύκολα και άμεσα.
Τέλος, στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου, χρειάζεται ψύχραιμα και ρεαλιστικά να αλλάξουμε πλεύση αν χρειαστεί. Έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και αν χρειάζεται, προσαρμοζόμαστε ανάλογα.
Η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία σε όλα τα στάδιά της, από τη συγκεκριμενοποίηση, μέχρι τη στοχοθέτηση, την υπερπήδηση των εμποδίων και περιοριστικών συμπεριφορών/πεποιθήσεων αλλά και φυσικά την υλοποίηση.
Μην ξεχνάς, μιλάμε για τη ζωή σου. Βάλε πάθος, βάλε φαντασία, βάλε τα όνειρά σου μπρος!